Personalizacja procesu uczenia w systemach e-learningu - Niesler, Andrzej; Wydmuch, Gracja (The Personalization of The Learning-Teaching Process in E-Learning Systems, 2010)
W artykule przedstawiono problem identyfikacji czynników wspomagających personalizację procesu uczenia oraz efektywności ich wykorzystania w kontekście warstwy interakcji systemów e-learningu. Szczególna uwaga została poświęcona sposobowi postrzegania rzeczywistości przez użytkownika oraz jego predyspozycjom do uczenia się, czyli czynnikom determinującym indywidualne podejście do realizacji programów dydaktycznych. Współczesne systemy e-learningu stwarzają możliwość nie tylko zastąpienia nauczania tradycyjnego, ale także osiągnięcia większej skuteczności nauczania - zarówno dzięki dostępności różnorodnych form prezentacyjnych, jak i dzięki mechanizmom pełnej personalizacji w ramach realizowanych kursów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 118, s. 159-168
Keywords: e-learning; proces uczenia; personalizacja; adaptacja