Kształcenie studentów kierunku informatyka i ekonometria w zakresie technologii semantycznych. Cele i narzędzia - Pawełoszek-Korek, Ilona (Training On Semantic Technologies for Students of Informatics and Econometrics Specialization. Goals And Instruments, 2010)
Sieci semantyczne są postrzegane jako jedna z najbardziej przyszłościowych i obiecujących technologii w zakresie pozyskiwania i organizowania wiedzy. Zatem zakres kształcenia słuchaczy studiów na kierunku informatyka i ekonometria powinien uwzględniać technologie semantyczne jako integralną część wykształcenia przyszłych menedżerów informacji. Celem niniejszego artykułu jest identyfikacja celów kształcenia przyszłych menedżerów w zakresie technologii semantycznych oraz wskazanie narzędzi, które można wykorzystać podczas zajęć laboratoryjnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 118, s. 169-177
Keywords: technologie semantyczne; informatyka i ekonometria; kształcenie; dydaktyka