Wykorzystanie problematyki gier decyzyjnych w nauczaniu przedmiotu procesy informacyjne - Stępniak, Cezary (The Application of the Idea of Management Games in Information Processes Teaching, 2010)
W niniejszym artykule zaproponowano zasady prowadzenia zajęć laboratoryjnych z przedmiotu procesy informacyjne na kierunku zarządzanie. W ramach omawianych zajęć zastosowano ideę gier decyzyjnych polegającą na stworzeniu firmy wirtualnej dla celów dydaktycznych. Wykorzystując oprogramowanie Xpertis firmy Macrologic, w trakcie prowadzenia zajęć studenci mogą realizować procesy informacyjne i oceniać ich skutki ekonomiczne. W ten sposób osiągane są cele dydaktyczne, a studenci mogą w praktyce weryfikować posiadaną wiedzę, ponadto dąży się również do wspierania ich przedsiębiorczości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 118, s. 189-197
Keywords: dydaktyka na kierunku zarządzanie; procesy informacyjne; systemy informatyczne; gry decyzyjne