Modele rozwoju organizacyjnego polskich przedsiębiorstw - orientacja na procesy a wdrażanie mechanizmów organizacyjnego uczenia się z wykorzystaniem Business Process Intelligence (BPI) i Service Oriented Architecture (SOA) - Cieśliński, Wojciech; Kowalewski, Marcin; Binsztok, Aleksander (Models of the Polish Companies Organizational Development - Process Management Versus the Implementation of Organizational Learning With the Application of Business Process Intelligence (Bpi) and Service Oriented Architecture (Soa), 2010)
Technologie wiedzy i komunikacji powinny służyć możliwości wdrażania rozwiązań organizacyjnych budujących potencjał przedsiębiorstw w kierunku uruchamiania mechanizmów organizacyjnego uczenia się. W pracy przedstawiono wyniki badań nad rozwojem organizacyjnym polskich przedsiębiorstw w kierunku orientacji na procesy na tle możliwości wdrażania mechanizmów organizacyjnego uczenia się przedsiębiorstw. Wskazuje się, że rozwój organizacyjny przedsiębiorstw zorientowany na procesy zwiększa możliwości skonfigurowania architektoniki procesów biznesowych z wykorzystaniem systemów klasy BI i SOA w kierunku budowy mechanizmów organizacyjnego uczenia się przedsiębiorstw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 118, s. 259-267
Keywords: orientacja na procesy; organizacyjne uczenie się; technologie wiedzy