Model SaaS jako forma zdalnej eksploatacji aplikacji dla przedsiębiorstw - Dziembek, Damian (The SaaS Model as a Form of the Application Remote Usage for Enterprises, 2010)
W artykule przedstawiono model SaaS jako formę zdalnego dostępu do oprogramowania jako usługi i jego eksploatacji. Na wstępie przedstawiono pojęcie i ideę modelu SaaS oraz wskazano jego główne typy. Następnie zaprezentowano korzyści i zagrożenia związane z tą formą użytkowania aplikacji oraz wskazano przykłady aplikacji SaaS w Polsce. W końcowej części artykułu zarysowano perspektywy rozwoju modelu SaaS.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 118, s. 278-289
Keywords: model SaaS; typy SaaS; korzyści i ograniczenia SaaS