Uwarunkowania pozyskiwania zintegrowanych systemów informatycznych zarządzania - Lenart, Anna (Determinants of Acquisition of Integrated Management Information Systems, 2010)
W artykule porównano trzy sposoby pozyskania systemu ERP (Enterprise Resource Planning): tworzenie systemu indywidualnego, zakup systemu uniwersalnego (model klasyczny) i outsourcing systemu (model usługowy). Dokonano analizy ekonomicznych i prawnych uwarunkowań pozyskiwania systemu ERP z uwzględnieniem rodzajów kosztów i umów IT (Information Technology). Opisano problemy dotyczące opłat licencyjnych w modelu klasycznym oraz koncepcje stosowane w modelu usługowym (utility computing i cloud computing). Ponadto ukazano znaczenie negocjacji kontraktów informatycznych w procesie pozyskiwania systemu ERP. Zaprezentowane rozważania odnoszą się również do innych zintegrowanych systemów informatycznych zarządzania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 118, s. 318-328
Keywords: pozyskiwanie ZSIZ; system ERP; koszty IT; negocjacje; umowy IT