Technologie informacyjne a kształt struktury organizacyjnej przedsiębiorstwa - Lichtarski, Janusz Marek (Information Technologies and the Shape of Organizational Structure, 2010)
Technologie informacyjne przedstawiane są zwykle jako czynnik sprzyjający decentralizacji decyzji, spłaszczaniu hierarchii organizacyjnej i rozwojowi tymczasowych zespołów zadaniowych, a zatem czynnik umożliwiający przekształcanie się struktur organizacyjnych w kierunku form organicznych. Teza ta znajduje potwierdzenie w wynikach badań ankietowych autora. Nie jest to jednak jedyny możliwy sposób, w jaki wdrożenie i stosowanie IT może oddziaływać na strukturę organizacyjną, dlatego przy uogólnianiu wyników należy zachować szczególną ostrożność. Przedstawiono wyniki badań ankietowych potwierdzających ogólne tendencje w zakresie wpływu IT na strukturę organizacyjną oraz ukazano cztery przypadki przedsiębiorstw, w których wystąpiły zmiany o kierunku przeciwnym, tj. gdzie wdrożenie IT spowodowało wzrost poziomu centralizacji lub standaryzacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 118, s. 329-340
Keywords: struktura organizacyjna; technologie informacyjne; teoria kontygencji