Innowacyjne sposoby przezwyciężania problemu "ostatniej mili" w e-commerce - Moroz, Mirosław (Innovative Solutions for Overcoming the Last-Mile Problem in E-Commerce, 2010)
W artykule poruszono zagadnienie logistycznej obsługi klienta indywidualnego w handlu elektronicznym i pojawiającego się w tym kontekście problemu "ostatniej mili". Problem ten polega na wysokich kosztach i problemach organizacyjnych dostawy do klienta indywidualnego, co wynika z geograficznego rozproszenia, jak również ze sposobu odbioru przesyłki przez tego typu odbiorcę. Autor wskazał w drugiej części artykułu na sposoby redukcji problemu "ostatniej mili" z wykorzystaniem alternatywnych form dostawy. Zilustrował wyżej wymienione rozwiązania przykładami z polskiego rynku.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 118, s. 341-349
Keywords: e-biznes; e-commerce; problem "ostatniej mili"; innowacje