Perspektywy rozwoju systemów Business Intelligence. Przegląd wybranych koncepcji - Ziora, Leszek (Perspectives for the Development of Business Intelligence Systems. The Review of Chosen Concepts, 2010)
Artykuł ma na celu przedstawienie perspektyw rozwoju systemów Business Intelligence z uwzględnieniem takich wybranych koncepcji, jak systemy BI czasu rzeczywistego, BI oparte na zrównoważonej karcie wyników, automatyzacja decyzji, integracja BI ze sztuczną inteligencją. Przedstawia on istotę systemów BI, charakteryzuje ich konstrukcję, opisując główne komponenty systemu, jak hurtownia danych, portal korporacyjny, OLAP, pulpit menedżerski oraz aktualne obszary zastosowań systemów BI w CRM, finansach i logistyce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 118, s. 392-399
Keywords: systemy business intelligence; systemy wspomagania decyzji; data mining; hurtownie danych