W pogoni za nie-wiedzą - Barabasz, Adela (Quest for Unawareness, 2010)
Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na pojęcie nieświadomości oraz jej przejawy obecne w zachowaniach członków organizacji. W opinii autorki teorie psychoanalityczne wnoszą treści istotne dla objaśniania mechanizmów funkcjonowania jednostek w dużych zbiorowościach, między innymi dzięki uwzględnianiu nieświadomych motywów ludzkich działań. Ów nieświadomy wymiar leży poza możliwościami tradycyjnego, "klasycznego" rozumienia organizacji. Wykracza poza świadome, celowe i planowe poznanie, oparte na mierzalnych i kontrolowanych przez badacza narzędziach. Autorka omawia rozumienie nieświadomości z perspektywy psychoanalitycznej i poznawczej oraz wskazuje na miejsce nieświadomości w badaniach z obszaru organizacji i zarządzanie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 93, s. 11-20