Dyfuzja wiedzy w rozwijaniu orientacji procesowej przedsiębiorstwa produkcyjnego : studium przypadku interdyscyplinarnych zespołów koordynujących - Bełz, Grzegorz; Pindelski, Mikołaj (Knowledge Diffusion in the Process Orientation Developing of Manufacturing Enterprise : Case Study of Interdisciplinary Coordinating Teams, 2010)
Artykuł prezentuje przypadek procesowego, opartego na interdyscyplinarnych zespołach specjalistów, wprowadzania modelu organizacji produkcji z perspektywy zjawiska dyfuzji wiedzy. W kontekście opisywanej zmiany organizacyjnej analizowane są zjawiska kształtowania się zespołów oraz kluczowych płaszczyzn dyfuzji wiedzy. Jako wspomagające proliferację wiedzy wskazane zostały także działania z zakresu lean manufacturing, aktywizujące zespołowe uczenie się i dostarczające jednocześnie szybkich efektów usprawniania pracy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 93, s. 31-42