Ochrona własności intelektualnej jako instrument rozwoju gospodarki opartej na wiedzy - Dereń, Aldona Małgorzata (Protection of Intellectual Property - a Tool for the Development of Knowledge-Based Economy, 2010)
Regulacje prawne, zwłaszcza w dziedzinie własności intelektualnej, decydują o rozwoju działalności innowacyjnej czy działalności badawczo-rozwojowej przedsiębiorstw. Niska jakość tych regulacji i słaba znajomość norm wśród przedsiębiorców jest istotną barierą w rozwoju gospodarki opartej na wiedzy, w której przewaga konkurencyjna przedsiębiorstw coraz rzadziej uzależniona jest od tradycyjnych składników kapitałowych. Obecnie zasoby własności intelektualnej uznaje się za tworzące wartość dodaną przedsiębiorstwa. W tej sytuacji doskonalenie jakości przyjętych regulacji prawnych w zakresie własności intelektualnej, zwłaszcza zaś uproszczenie funkcjonowania otoczenia prawnego i zmniejszenie kosztów ochrony własności intelektualnej, jest warunkiem rozwoju działalności innowacyjnej charakteryzującej gospodarkę opartą na wiedzy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 93, s. 43-49