Implementacja technik i metod organizatorskich w systemach zarządzania gminą - Flieger, Michał (The Implementation of Techniques and Organizational Methods in Gminas Management Systems, 2010)
Artykuł przedstawia wyniki badań dotyczące stopnia implementacji istniejących w teorii zarządzania technik i metod organizacyjnych w bieżącym zarządzaniu w gminach. Zanalizowano w nim instrumenty będące w dyspozycji gmin w takich dziedzinach, jak: zbieranie informacji w celu analizy i diagnozy w sytuacji problemowej, twórcze poszukiwanie rozwiązań problemów, projektowanie i wdrażanie zmian, organizowanie pracy i koordynowanie jej przebiegu, restrukturalizacja pracy i badanie systemu zarządzania organizacją. Podjęto też próbę odpowiedzi na pytanie, czy opracowane naukowo (teoretycznie) metody i techniki zarządzania są wprowadzane w życie w procesie zarządczym w gminach - czyli czy istnieje współdziałanie między sektorem wiedzy i gospodarką w badanym obszarze.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 93, s. 50-60