Stan wdrożenia modelu gospodarki opartej na wiedzy w dolnośląskich przedsiębiorstwach w opinii kadry kierowniczej - wyniki badań - Kubicka, Joanna; Kupczyk, Teresa (The Status of Implementation of the Model of Knowledge-Based Economy in Lower Silesian Enterprises from the Point of View of Managerial Staff - Research Results, 2010)
Opracowanie przedstawia rozważania na temat stanu wdrożenia w Polsce modelu gospodarki opartej na wiedzy na tle doświadczeń międzynarodowych. Prezentuje proponowaną przez literaturę przedmiotu terminologię pojęć gospodarki i organizacji opartych na wiedzy. Opisuje wyniki badań empirycznych, których celem było ustalenie, czy w opinii kadry kierowniczej przedsiębiorstw z Dolnego Śląska ich organizacje są już organizacjami opartymi na wiedzy. W artykule podjęta została próba porównania i uchwycenia różnic występujących między opiniami kadry kierowniczej średniego i wyższego szczebla, między mikro-, małymi i średnimi oraz dużymi przedsiębiorstwami, a także między przedsiębiorstwami z kapitałem polskim i zagranicznym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 93, s. 89-99