Wiedza jako globalne dobro publiczne - Mańkowska, Natalia (Knowledge as a Global Public Good, 2010)
Współcześnie w sferze społeczno-ekonomicznej wzrasta znaczenie zasobu wiedzy. Istotna stała się zdolność danej gospodarki do tworzenia nowej wiedzy i pełnego zużytkowania wiedzy posiadanej. Zasób ten przesądza zwykle o dynamice rozwoju i nowoczesności rynku oraz stanowi źródło przewagi konkurencyjnej podmiotów na nim prosperujących. Niniejszy artykuł zawiera rozważania dotyczące wiedzy jako globalnego dobra publicznego. Według dwóch podstawowych klasyfikacji wiedza może być zaliczana do grupy dóbr o takim charakterze. Wiedza globalna może sprzyjać polepszaniu jakości otoczenia przedsiębiorstw i może stymulować ich rozwój. Kluczowym aspektem rozważań są jednak różne ujęcia teoretyczne odnoszące się do zasobu wiedzy, które wyraźnie wskazują, że nie każdy rodzaj wiedzy jest dobrem publicznym na poziomie globalnym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 93, s. 112-119