Sieci współpracy w sektorze energetycznym na rzecz bezpieczeństwa energetycznego - Ropuszyńska-Surma, Edyta (Cooperation Networks in Energy Sector for Energy Security, 2010)
W referacie przedstawiono koncepcję sieci współpracy na rzecz bezpieczeństwa energetycznego. Zaproponowano jeden z modeli, który w wyniku badań wstępnych został oceniony najkorzystniej. Przedstawiono również przykładowe rozwiązania stosowane w Niemczech, sprzyjające osiągnięciu korzystnych efektów poprzez uzyskanie niezależności energetycznej regionów i ochronę zasobów naturalnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 93, s. 164-170