Organizacyjne uczenie się jako źródło pomnażania kapitału intelektualnego organizacji medycznej - Skalik, Jan (Organizational Learning as a Source of Increasing the Intellectual Capital of Medical Organization, 2010)
Wprowadzenie mechanizmów rynkowych do systemu zarządzania sektorem usług medycznych zwiększa znaczenie kapitału intelektualnego oraz procesów organizacyjnego uczenia się w osiąganiu przewagi konkurencyjnej placówek ochrony zdrowia. W artykule przedstawiona została istota medycznej organizacji uczącej się, sposób jej kreowania oraz możliwości wykorzystania w tym procesie współczesnych metod zarządzania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 93, s. 171-178