Wskaźniki monitorowania procesów w małych przedsiębiorstwach jako narzędzie pozyskiwania wiedzy o funkcjonowaniu firmy - Wierzbic, Arkadiusz (The Processes Monitoring Indicators in Small Companies as the Tool of Gathering Knowledge of Company Performance, 2010)
Artykuł jest poświęcony problematyce wykorzystania wskaźników monitorowania procesów w małych przedsiębiorstwach. Wdrożenie wartościowego układu wskaźników monitorowania procesów jest wyzwaniem dla kadry kierowniczej małych przedsiębiorstw, jednak korzyści związane z wykorzystaniem wyników monitorowania daleko przewyższają niedogodności związane z koniecznością zaprojektowania, a następnie wyliczania i doskonalenia wskaźników. Najpopularniejsza norma dotycząca zarządzania, a mianowicie ISO 9001, dostarcza wymagań odnoszących się do monitorowania procesów, które mogą być bardzo przydatne nawet w małych przedsiębiorstwach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 93, s. 224-231