Foresight - narzędzie czy proces - Ziółkowski, Bożydar; Moszkowicz, Krystyna (Foresight - a Tool or a Process, 2010)
W Polsce badania typu foresight prowadzone są od 2004 r. Ze względu na swój charakter występują one najczęściej jako dwie kategorie, tj. narzędzie i proces. W związku z tym w artykule podkreślono znaczenie przesłanek leżących u podstaw każdego podejścia oraz omówiono kontekst zastosowania funkcjonujących określeń.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 93, s. 232-238