Autopoiesis wiedzy organizacyjnej - Balcerak, Alicja (Autopoiesis of Organizational Knowledge, 2010)
Opracowana w celu zdefiniowania systemu żywego teoria autopoiesis, która później stała się bazą dla autopojetycznej teorii systemów społecznych, ciągle inspiruje badaczy organizacji i wiedzy organizacyjnej. W artykule zaprezentowano główne założenia koncepcji H.R. Maturany i F.J. Vareli oraz N. Luhmnanna, a także przedstawiono przykłady wykorzystania tych koncepcji do konceptualizacji wiedzy organizacyjnej. W zakończeniu wskazano główne konsekwencje autopojetycznego ujęcia wiedzy organizacyjnej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 94, s. 32-38