Funkcja koordynacyjna controllingu - wyniki badań ogólnopolskich - Bieńkowska, Agnieszka; Kral, Zygmunt; Zabłocka-Kluczka, Anna (Coordination as a Function of Controlling - the Results of Research in Polish Enterprises, 2010)
W wyniku badań przeprowadzonych nad rozwiązaniami funkcjonalnymi, organizacyjnymi i instrumentalnymi controllingu w organizacjach działających w Polsce scharakteryzowano część ich wyników dotyczącą realizacji przez controllerów funkcji koordynacyjnej. W szczególności przytoczono wyniki badań zarówno związanych ze sposobami realizacji funkcji koordynacyjnej, jaki i dotyczących odniesienia tej funkcji do podejmowania czynności tworzenia i doskonalenia systemów należących do składników controllingu, bieżących czynności w tym zakresie, a także odniesienia wzmiankowanej funkcji do wykonania szczegółowych zadań controllingu. Uzyskane wyniki przedstawiono w ujęciu ogólnym oraz z uwzględnieniem określonych szczegółowych kryteriów je różnicujących.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 94, s. 48-59