Operacjonalizacja problemów rozwoju i ich związek z efektywnością organizacji - Bratnicki, Mariusz; Butrym, Kamilla (Operationalization of Development Problems and Their Relation with the Effectiveness of Organization, 2010)
Przedsiębiorczy rozwój organizacji jest ważnym obszarem badań podejmowanych w literaturze przedmiotu. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie wyników badań empirycznych przeprowadzonych w 2006 r. na próbie 141 organizacji funkcjonujących na terenie Górnego Śląska. Wyniki badań wskazują na istnienie dodatniej zależności pomiędzy problemami rozwoju i efektywnością organizacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 94, s. 60-67