Społeczność internetowa jako organizacja oparta na wiedzy - Dąbrowski, Jakub (Internet Society as a Knowledge Based Organization, 2010)
Skutkiem rozwoju Internetu jest powstanie nowych metod zarówno zarządzania, jak i komunikacji organizacji i osób prywatnych z otoczeniem. Stało się to możliwe dzięki niektórym cechom tej globalnej sieci, można więc powiedzieć, że pewne dziedziny nie mogłyby ewoluować, gdyby nie Internet. Tym samym światowa sieć stała się środowiskiem do rozwoju dla istniejących organizmów i ośrodkiem życia dla organizmów nowych, np. dla społeczności wirtualnych. Niniejszy artykuł zawiera rozważania o społecznościach internetowych jako organizacjach opartych na wiedzy, formalnych bądź nieformalnych i o możliwych procesach zachodzących w takich organizacjach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 94, s. 81-88