Podstawowe założenia i przesłanki modelu zarządzania strategicznego w polskim trzecim sektorze - Domański, Jarosław (Key Assumptions and Premises of Strategic Management Model in the Polish Third Sector, 2010)
Artykuł ukazuje podstawowe założenia i przesłanki do budowy modelu zarządzania strategicznego w trzecim sektorze. Zaprezentowana analiza światowej literatury dowodzi, iż powszechnie uznawaną, odpowiednią dla organizacji non profit szkołą zarządzania strategicznego jest szkoła zasobów i kompetencji. Z tezą tą podjęto polemikę, w wyniku której przedstawiono założenie, hipotezę i przesłanki nowego modelu zarządzania powstałe z analizy postulatów różnych szkół zarządzania strategicznego dotychczas funkcjonujących w sektorze komercyjnym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 94, s. 89-98