Wpływ kryzysu gospodarczego na procesy dostosowawcze w organizacji - Grajewski, Piotr (The Influence of the Economic Crisis on Adaption Processes in an Organization, 2010)
W artykule zawarto rozważania dotyczące problematyki procesów reagowania organizacji na oddziaływanie zewnętrznych zakłócających czynników generowanych przez globalny kryzys ekonomiczny. Autor podjął próbę poszukiwania analogii między naturą procesów kryzysowych w skali globalnej i zachowań organizacji. Analogia ta polega na zbieżności mechanizmów tworzących procesy rozwojowe uwarunkowane odnalezieniem nowych idei wyzwalających energię do zmian dostosowawczych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 94, s. 99-105