Rozwój i kariera żołnierza zawodowego w siłach zbrojnych RP na tle wybranych armii NATO - Kacała, Joanna; Michaluk, Andrzej (The Development and Career of Regular Soldier in Poland Compared with the Army of Chosen Members of NATO, 2010)
Celem artykułu jest wskazanie różnic między opracowanym modelem polskim a najlepszymi wypracowanymi przez lata systemami amerykańskim i hiszpańskim. Wybór USA jako najsilniejszego militarnie członka NATO mającego szczególne zasługi w wypracowaniu i propagowaniu modelu cywilnej, demokratycznej kontroli nad siłami zbrojnymi nie wymaga uzasadnienia. Przypadek Hiszpanii jest zaś wart rozpatrzenia, ponieważ państwo to od wyjścia z systemu autorytarnego w połowie lat siedemdziesiątych dokonało gruntownej przebudowy swojego ustawodawstwa w celu przystosowania hiszpańskiego systemu obronnego do standardów przyjętych w krajach członkowskich Sojuszu. Drugą przyczyną wyboru tych dwóch krajów jest to, że w obu państwach system promocji oficerskich określony jest na poziomie ustawowym w sposób bardziej kompletny niż w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 94, s. 131-139