Grupowa inteligencja emocjonalna zespołów wirtualno-sieciowych (raport z badań sondażowych) - Kołodziejczyk, Agnieszka; Antczak, Zbigniew (Group Emotional Intelligence in Virtual Teams (Survey Report), 2010)
Autorzy prezentują metodę badania i mierzenia grupowej inteligencji emocjonalnej (GIE). Wartość dodana w kapitale intelektualnym powstaje m.in. przez synergiczny wpływ GIE kapitału ludzkiego na funkcjonowanie zespołu projektowo-zadaniowego. Rola menedżera w wykorzystaniu wirtualnego zarządzania ma zmodyfikowaną postać: koordynacji, przewodzenia, tworzenia kultury zespołu, zbioru informacji zwrotnych, łączenia podmiotów o różnych kwalifikacjach i specjalizacjach w jedną wirtualną komórkę osiągającą wspólny cel. Mierzenie GIE pozwala zarówno na sprawniejsze wirtualne zarządzanie, funkcjonowanie przedsiębiorstw w nowatorski sposób, jak i na rzetelne podanie wartości GIE, istotnej zmiennej kapitału ludzkiego, w procedurach raportowania kapitału intelektualnego przedsiębiorstwa (funkcjonujących w społeczeństwach wiedzy).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 94, s. 140-148