Model hurtowni danych wspierającej system informacyjno-decyzyjny szkoły wyższej - Rostek, Katarzyna (Model of the Data Warehouse Supporting the Information-Decision-Making System of the Higher Education Institution, 2010)
Każda polska uczelnia, która chce z powodzeniem konkurować na rynku krajowym i międzynarodowym, będzie musiała zainwestować w informatyczne rozwiązania wspomagające proces podejmowania decyzji zarządczych. Obecnie większość szkół wyższych korzysta z różnych rozwiązań automatyzujących obsługę studentów i proces dydaktyczny, ale tylko nieliczne z nich posiadają narzędzia wspierające podejmowanie decyzji strategicznych. Artykuł prezentuje możliwe rozwiązania architektoniczne, które przy różnym stanie informatyzacji uczelni są w stanie zapewnić wsparcie jej systemu informacyjno-decyzyjnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 94, s. 252-260