Zarządzanie sojuszami kooperacyjnymi - spojrzenie z perspektywy wiedzy - Rzońca, Waldemar (Management of Cooperation Alliances - a View from Knowledge Perspective, 2010)
W artykule zwrócono uwagę na duże znaczenie sojuszy kooperacyjnych we współczesnej gospodarce z jednej strony i znaczną liczbę niepowodzeń firm w sojuszach z drugiej. Wskazano na najnowszy kierunek badań nad zarządzaniem sojuszami prezentujący spojrzenie z perspektywy wiedzy i omówiono wyniki wybranych prac empirycznych z tego zakresu. Zwrócono uwagę na niedostatek takich prac i na ich ograniczenia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 94, s. 261-271