Elementy teorii okazji : próby ujęcia matematycznego - Trzcieliński, Stefan (The Elements of Theory of Opportunity : the Attempt of Mathematical Notation, 2010)
W artykule problematykę okazji osadzono w kontekście jednej z koncepcji zarządzania współczesnymi przedsiębiorstwami - w kontekście koncepcji przedsiębiorstwa zwinnego (agile enterprises). Istotą zwinności przedsiębiorstwa jest jego zdolność do wykorzystywania okazji. Wyróżnia się co najmniej cztery poziomy zwinności. Na każdym z nich dostępne są inne okazje. Ponieważ okazje są czynnikiem konstytuującym przedsiębiorstwo zwinne, to zasadne wydaje się poznanie ich natury i rządzących nimi prawidłowości. W tekście podjęto próbę opracowania elementów teorii okazji mogącej być podstawą zarówno do świadomego kształtowania organizacji przedsiębiorstwa chcącego zwiększyć swoją zwinność, jak i do rozpoznawania i kształtowania okazji. Drugi z tych obszarów wymaga ujęć matematycznych umożliwiających prowadzenie symulacji wspomaganych komputerowo.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 94, s. 295-305