Wspomagające działania nauczycieli i rodziców na rzecz dzieci o specjalnych potrzebach edukacyjnych - Grelowska, Wanda (Parental struggles and successes of families with children with special educational needs (SEN), 2022)
Celem opracowania jest poszukiwanie środków zaradczych w obliczu trudności i niepowodzeń w pracy z dzieckiem ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi (SPE). W materiale zamieszczono przegląd relacji z doświadczeń rodziców dzieci ze SPE. Dokonano próby usystematyzowania zalet i wad nauczania integracyjnego, odnosząc się do opinii rodziców i nauczycieli. Materiał został także uzupełniony o przegląd wypowiedzi nauczycieli. Efektem dotychczas przeprowadzonych analiz oraz badań własnych są postulaty skierowane do rodziców i nauczycieli ze szczególnym uwzględnieniem podmiotowości ucznia.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 45(4)/2022, s. 13-22
Keywords: podmiotowość; specjalne potrzeby edukacyjne; idea integracji; placówki integracyjne i terapeutyczne; subjectivity; special educational needs; the idea of integration; integration and therapeutic facilities