Internet jako źródło zagrożenia propagowania spożywania alkoholu przez dzieci i młodzież - Olszewska, Marta (The Internet as a source of threat propagating alcohol consumption by children and adolescents, 2022)
Celem pracy jest zwrócenie uwagi na problem spożywania alkoholu przez dzieci i młodzież. W obecnych czasach alkohol propagowany jest intensywnie w Internecie nie tylko przez specjalistów od marketingu, ale również przez samą młodzież. Na portalach internetowych i społecznościowych codziennie łamane jest prawo, a reklamy i treści 18+ związane ze spożywaniem alkoholu atakują w każdy możliwy sposób dzieci i młodzież. Jak wynika ze statystyk, obniża się wiek inicjacji alkoholowej, a jednorazowe epizody libacji alkoholowych są coraz częstsze. Dodatkowo w przestrzeni internetowej króluje zjawisko tzw. patostreamu, które polega na rejestrowaniu zachowań uznanych za dewiacyjne i publikowaniu ich w sieci, często na żywo. Niesie to coraz poważniejsze konsekwencje dla zdrowia fizycznego oraz psychicznego dziecka.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 45(4)/2022, s. 39-57
Keywords: Internet; zagrożenia; alkohol; spożywanie alkoholu przez dzieci; marketing; uzależnienie; alcohol; alcohol consumption by children; addiction; dangers