Działalność zakładu ubezpieczeń jako gra - Ciupek, Bogdan (Insurance Company's Activities as a Game, 2010)
Istotą działalności zakładu ubezpieczeń jest ryzyko. Jest ono związane zarówno z właściwym kształtowaniem struktury portfela ubezpieczeń, jak i podejmowaniem optymalnych decyzji w zakresie reasekuracji biernej. Teoria gier jest skutecznym narzędziem pozwalającym na rozwiązywanie takich zagadnień. Praktyczne możliwości jej zastosowania zostaną przedstawione w niniejszym opracowaniu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 108, s. 21-29
Keywords: teoria gier; reasekuracja; ryzyko katastroficzne; ubezpieczenia