Badanie zależności wybranych kryteriów oceny inwestycji w akcje - Dudzińska-Baryła, Renata (Research on Relationships between Selected Criteria of Shares Investment Valuation, 2010)
Badania empiryczne (m.in. paradoksy Allais'go i Ellsberga) pokazują, że teoria oczekiwanej użyteczności nie jest najlepszym narzędziem do oceny postępowania decydentów w warunkach ryzyka i niepewności. Przeprowadzane eksperymenty spowodowały rozwój teorii deskryptywnych, które są w stanie opisać rzeczywiste działania decydentów. Jedną z nich jest teoria perspektyw lub jej wersja kumulacyjna autorstwa Kahnemana i Tverskyego. Według jej zasad decydenci oceniają losowe wybory względem pewnego punktu odniesienia (status quo), inaczej traktując odchylenia in plus (zyski) i odchylenia in minus (straty). Zauważono także awersję do strat, gdyż bardziej boli strata niż cieszy zysk o tej samej wielkości bezwzględnej. W pracy podjęto próbę zbadania wpływu zmian punktu referencyjnego na współczynnik charakteryzujący awersję do strat.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 108, s. 39-51
Keywords: teoria portfelowa; teoria perspektyw; Giełda Papierów Wartościowych; kryteria oceny akcji