Wykorzystanie modelowania decyzyjnego w problemie ustalania stawki podatku katastralnego - Gnat, Sebastian (The Application of Decision Modeling to Determining the Property Tax Rate, 2010)
Badanie porusza kwestię ustalenia stawki podatku katastralnego w momencie podjęcia decyzji o jego wprowadzeniu w Polsce. Od jej wysokości zależeć będą z jednej strony wpływy do budżetów gmin, a z drugiej strony zmiana obciążeń podatkowych pojedynczych nieruchomości. Podatek katastralny, ma zastąpić obecnie obowiązujące podatki od nieruchomości, rolny oraz leśny. Autor prezentuje dwa podejścia w problemie ustalania stawki podatku katastralnego. Pierwsze podejście - analiza scenariuszy - jest podejściem symulacyjnym. W podejściu drugim proponowana jest konstrukcja liniowych modeli decyzyjnych, których konstrukcja symuluje różne charakterystyki zachowań decydentów. Zarówna analiza symulacyjna jak i modele decyzyjne, oparte są o rzeczywiste dane dla jednej z gmin województwa zachodniopomorskiego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 108, s. 64-75
Keywords: podatek katastralny; modele optymalizacyjne; analiza scenariuszy