Wykorzystanie metod wielokryterialnych w procesie oceny i wyboru wniosków o dofinansowanie realizacji projektu z funduszy Unii Europejskiej - Górecka, Dorota (The Utilization of Multi-Criteria Methods in The Process of Evaluation and Selection of Applications for a Project Co-Financed from the European Union Funds, 2010)
Wychodząc naprzeciw potrzebie udoskonalenia systemu ewaluacji i selekcji projektów ubiegających się o unijne dotacje, w referacie przedstawiono możliwość wykorzystania do tego celu metod wielokryterialnych: BIPOLAR, ELECTRE III i PROMETHEE II. Porównanie tych metod oraz uzyskanych za ich pomocą wyników prowadzi do zaproponowania procedury wyboru wniosków opartej na metodzie PPOMETHEE II oraz regułach dominacji stochastycznych. Ilustrację empiryczną poruszanego problemu stanowi symulacja procesu oceny 16 wniosków o dofinansowanie realizacji projektu z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego złożonych w okresie 2004-2006 w jednym z województw w ramach Działania 1.2: Infrastruktura ochrony środowiska.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 108, s. 76-91
Keywords: analiza wielokryterialna; fundusze europejskie; dominacje stochastyczne; ranking