Planowanie przewozów w warunkach strefowego systemu rozliczeń - Hanczar, Paweł (Transportation Service Planning in the Zone Tariff System, 2010)
W referacie rozważono problemy planowania transportu zewnętrznego w sytuacji stosowania strefowego systemu rozliczania kosztów. W pierwszej części artykułu został zaprezentowany sposób rozliczania kosztów transportu bazujący na liczbie i strefach zaopatrywanych odbiorców. Następnie przeanalizowano możliwości rozwiązania tego zagadnienia wykorzystujące metody programowania liniowego, a także podejście przybliżone. Referat kończy prezentacja planu dostaw minimalizującego koszty uzyskanego przy zastosowaniu opracowanych algorytmów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 108, s. 92-100
Keywords: dystrybucja; modele optymalizacyjne; strefowy system rozliczania kosztów dostaw