Stochastyczna analiza właściwości rozwiązania liniowego zadania optymalizacyjnego - Jankowska, Ilona (Stochastic Analysis of Linear Optimization Problem's Solution, 2010)
W artykule przedstawiono liniowy model optymalizacyjny w warunkach niepewności. W zadaniu losowym zaburzeniom poddawano współczynniki funkcji celu. Referat ten jest kontynuacją badań poświęconych analizie niepewności występującej w jednym elemencie modelu. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie wyników analizy wpływu jednoczesnej losowości kilku elementów zadania na rozwiązanie optymalne. W przeprowadzonym doświadczeniu wykorzystano symulację stochastyczną.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 108, s. 122-129
Keywords: decyzje w warunkach niepewności; liniowy model optymalizacyjny; symulacje stochastyczne