Optymalizacja preferencji - Łyko, Janusz (Optimalisation of Preferences, 2010)
Głównym problemem teorii grupowego wyboru jest przekształcenie indywidualnych opinii wyborców w decyzję grupową. Decyzja grupowa ma oczywiście w najlepszy sposób uwzględnić indywidualne opinie. Okazuje się, że nie ma uniwersalnego kryterium najlepszej reprezentacji indywidualnych sądów. Treścią artykułu są rozważania dotyczące optymalizacji preferencji grupowej w sensie Condorceta. Z jednej strony poszukuje się najbardziej zgodnej preferencji, co prowadzi do braku jednoznaczności rozwiązania, z drugiej - relacji maksymalnej zgodności, która nie zawsze jest preferencją. Można podać warunki, w których te dwie metody prowadzą do jednakowego rozstrzygnięcia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 108, s. 153-158
Keywords: modelowanie preferencji; indeks preferencji; optymalizacja preferencji w sensie Condorceta