Czynniki determinujące wielkość ośrodka akademickiego - Maciuk, Arkadiusz (Determinants of the Academic Centre's Size, 2010)
Przez ośrodek akademicki rozumie się zbiór uczelni wyższych działających na terenie powiatu, potencjał demograficzny to liczba ludności mieszkająca w jego pobliżu, a ranga ośrodka to odpowiednio liczba uczących się studentów lub pracowników naukowych zatrudnionych w ośrodku akademickim. Artykuł poświęcono analizie zależności pomiędzy tak rozumianym potencjałem demograficznym ośrodka akademickiego a jego rangą. Analiza ta odbywa się drogą badania pewnych istniejących modeli i konstrukcji nowych, uwzględniających czynnik przestrzenny, jakim jest rozmieszczenie ludności i uczelni wyższych na terenie Polski.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 108, s. 159-168
Keywords: analiza zależności; analiza przestrzenna; wielkość ośrodków akademickich