Rozwiązywanie zagadnień klasyfikacyjnych z wykorzystaniem sieci bayesowskich - Tarczyński, Grzegorz (Solving Clustering Problems with Bayesian Nets, 2010)
Sieci bayesowskie są narzędziem o szerokim zastosowaniu. Jednym z zagadnień, do których się je wykorzystuje, są problemy klasyfikacji danych. W artykule omówiono wybrane metody automatycznego generowania sieci bayesowskich. Przedstawiono również wyniki symulacji na różnych zbiorach danych. Porównano jakość otrzymanych klasyfikatorów i skomentowano problemy związane z zastosowaniem omawianych metod. Do obliczeń wykorzystano pakiet GeNie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 108, s. 254-262
Keywords: sieci bayesowskie; metody klasyfikacji; symulacje