Zarządzanie organizacją w warunkach ambiwalencji - Osbert-Pociecha, Grażyna (Organization Management in Terms of Ambivalence, 2010)
Artykuł dotyczy dychotomicznej natury organizacji i ambiwalencji procesu zarządzania. Są. to właściwości, które nabierają obecnie szczególnego znaczenia - w warunkach globalizacji, narastającej konkurencji, przyśpieszonego tempa rozwoju technologii itp. Pojawia się zatem problem, jak sobie radzić z tą dychotomią, czy podejmować wysiłki w celu jej "zredukowania", czy po prostu nauczyć się "żyć z ambiwalencją", tj. starać się wykorzystać ten stan rzeczy, dążąc do uelastycznienia organizacji. Zwiększenie elastyczności jest możliwe poprzez dążenie do zmiany dotychczasowej relacji trade off] tj. funkcjonowania na zasadzie "albo albo" (coś kosztem czegoś), w relację trade up (i to, i tamto), głównie na zasadzie innowacji, kreowania nowych, doskonalszych rozwiązań, czyli wyszukiwania tzw. "trzeciego wyjścia" poprzez godzenie przeciwieństw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 89, s. 21-30