Istota i znaczenie etycznego przywództwa w kontekście odpowiedzialnego prowadzenia biznesu - Teneta-Skwiercz, Dorota (The Essence and Significance of Leadership in the Context of Reliable Running of Business, 2010)
Artykuł pokazuje znaczenie przywództwa w procesie kształtowania zachowań członków przedsiębiorstwa oraz budowania etycznej kultury korporacyjnej. Opisano w nim teorię rozwoju moralnego jednostki jako jednego z czynników determinujących etyczne przywództwo oraz zależności między cechami lidera CSR, etycznym przywódcą i efektywnością działań organizacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 89, 41-49