Strategie kształtowania konkurencyjnych zasobów w badaniu polskich przedsiębiorstw - Błaszczyk, Marek (Strategies of Creating Competitive Resources - the Study of Polish Companies, 2010)
Celem referatu jest prezentacja wyników badań empirycznych w zakresie metod tworzenia i rozwijania konkurencyjnych zasobów i umiejętności w polskich przedsiębiorstwach, które eksportują swoje produkty i usługi na rynki krajów rozwiniętych, w tym do krajów UE. W referacie przedstawiono zasobowe warunki wzrostu polskich przedsiębiorstw, które opracowano na podstawie analizy zasobowej teorii przedsiębiorstwa, oraz najważniejsze wyniki badań empirycznych w zakresie podejmowanych w przedsiębiorstwach działań tworzących konkurencyjne zasoby i umiejętności. Konfrontacja syntezy zasobowej teorii przedsiębiorstwa oraz stosowanych w przedsiębiorstwach działań rozwojowych wskazuje na relatywnie niski stopień rozwinięcia metod i narzędzi zarządzania strategicznego w obszarze kształtowania konkurencyjnych zasobów w teorii i w praktyce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 36-47
Keywords: zasoby i umiejętności; kompetencje; kluczowe kompetencje; metody tworzenia i rozwijania zasobów; strategie zasobowe