Przesłanki wdrażania podejścia strategicznego do praktyki zarządzania publicznymi szkołami wyższymi - Cyfert, Szymon; Jasiczak, Jakub; Kochalski, Cezary (Prerequisites for Strategic Management Implementation into Public Schools of Higher Education, 2010)
Celem opracowania była identyfikacja i analiza przesłanek wdrażania podejścia strategicznego do praktyki zarządzania publicznymi szkołami wyższymi w Polsce. Przeprowadzone postępowanie badawcze wykazało, że kluczowymi czynnikami wpływającymi na podjęcie decyzji o inicjacji procesu zarządzania strategicznego są czynniki pochodzące z otoczenia bliższego i dalszego - wzrastająca presja konkurencyjna, zapowiadane zmiany w szkolnictwie wyższym oraz zmiany demograficzne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 57-67
Keywords: zarządzanie strategiczne; wdrażanie strategii; uczelnie publiczne