Nowe technologie i przesłanki ich wyboru w działalności innowacyjnej przedsiębiorstw finansowych - Glabiszewski, Waldemar (New Technologies and the Reasons for Their Choice in the Innovation Activities of Enterprises Operating in the Financial Sector, 2010)
Niniejszy artykuł o charakterze empirycznym prezentuje obraz rzeczywistości odzwierciedlający aktywność działających w Polsce przedsiębiorstw finansowych w zakresie wdrażania nowych technologii. Ponadto identyfikuje siły wyzwalające tę - jak się okazuje - wysoką aktywność, podejmowaną na rzecz rozwoju własnego potencjału technologicznego. Wskazuje też na rzeczywiste przesłanki decyzyjne determinujące wybór pozyskiwanych technologii, wśród których najważniejszą wydaje się perspektywa wzrostu konkurencyjności przedsiębiorstwa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 78-87
Keywords: technologia; potencjał technologiczny; transfer technologii; działalność innowacyjna; innowacje technologiczne