Uwarunkowania sukcesu przedsiębiorstwa - Jaremczuk, Kazimierz; Kaliszczak, Lidia (Conditionings of the Enterprises' Success, 2010)
Względne pojmowanie sukcesu w działalności gospodarczej wyznacza szczególne znaczenie nie jednorodności, lecz różnorodności uwarunkowań o charakterze jakościowym, a więc kreatywności i innowacyjności. Różnorodność zatem postaw, zachowań pracownika, u podstaw których znajduje się kategoria wartości, umożliwia autentyczne współdziałanie, gdzie występuje zgodność wartości i celów przedsiębiorstwa oraz przyjętej przez niego strategii z wartościami i celami pracownika. Uwarunkowania zorientowane na przyczynę potęgują kreatywność oraz innowacje, a więc kształtują kulturę organizacyjną wspartą: emocją, zinternalizowanymi wartościami, współdziałaniem, odpowiedzialnością oraz zaufaniem.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 108-116
Keywords: sukces; uwarunkowania; podmiotowość; różnorodność; kultura organizacji