Relacje z interesariuszami źródłem przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw - Klimas, Patrycja; Czakon, Wojciech (Stakeholder Relations : a Competitive Advantage Source, 2010)
W literaturze obecne są dwie grupy podejść do źródeł przewagi konkurencyjnej - podejścia endogeniczne (np. kluczowe kompetencje, strategiczne zasoby) oraz egzogeniczne (np. koncepcja sektorowa Portera). Prezentowane podejście jest próbą wskazania, iż podmioty dążące do generowania trwałej przewagi konkurencyjnej mogą wykorzystać dialog z interesariuszami do osiągania przewagi konkurencyjnej. Odpowiednio ukształtowane relacje mogą bowiem być rozpatrywane jako strategiczny zasób (zgodny z kryteriami VRIO - generowana renta ekonomiczna jest tym większa, im dany zasób jest bardziej wartościowy (valuable), rzadki (rare), trudny do imitacji (inimitable) oraz lepiej osadzony w organizacji (organizational)), ale również mogą stanowić "narzędzie" służące dopasowaniu się do wymogów otoczenia - bez względu na podejście mogą zatem być źródłem przewagi konkurencyjnej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 160-168
Keywords: relacyjny; interesariusze; przewaga konkurencyjna; strategia