Fundusze strukturalne a Narodowa Strategia Innowacji w Polsce w latach 2007-2013 - Kowalska-Sudyka, Monika (Structural Funds and National Innovation Strategy in Poland between 2007 and 2013, 2010)
Osiągnięcie celów wytyczonych przez strategię lizbońską jest wielkim wyzwaniem dla wielu państw Unii Europejskiej. Doświadczenie Unii Europejskiej i wsparcie finansowe, integracja gospodarcza, naukowa i kulturalna z krajami członkowskimi otwierają przed Polską nową perspektywę rozwojową. Artykuł stanowi zwięzłe omówienie tych możliwości, które wiążą się z realizacją jednego z głównych celów odnowionej strategii lizbońskiej, jakim jest stworzenie w Europie do 2010 roku "najbardziej konkurencyjnej, opartej na wiedzy gospodarki na świecie".
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 180-188
Keywords: strategia lizbońska; polityka spójności; fundusze strukturalne