Badanie horyzontu planowania strategicznego w polskich przedsiębiorstwach : kontekst metodyczny : potencjalne implikacje - Krupski, Rafał (The Study of the Strategic Planning Horizon in Polish Enterprises : the Methodological Context : Potential Implications, 2010)
W artykule przedstawiono cele i hipotezy badawcze związane z perspektywą planowania rynków i zasobów. Generalna hipoteza dotyczy dłuższej perspektywy planowania zasobów aniżeli rynków. Jeżeli zostanie ona potwierdzona metodami statystycznymi, przynajmniej dla wyróżnionych rodzajów przedsiębiorstw, będzie to dowód na konieczność rozwoju szkoły zasobów zarządzania strategicznego w kierunku identyfikacji strategii w języku zasobów, a nie rynków i produktów. Kategorie te zejdą na poziom planów taktyczno-operacyjnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 189-196
Keywords: horyzont planowania; metoda badań; rynki; produkty; zasoby